Nytt möte och denna gång fysiskt på Kalmar Öland airport, äntligen!

Dagen började med ett event om elflyg med en visning och provflygning  av Sveriges första el-flygplan. Kommersiellt el-flyg tros kunna bli verklighet inom mindre än 5 år.

Under evenemanget visades en film inspelad hos Heart Aerospace, ett svenskt företag som utvecklar el-flygplan för 19 passagerare och med en räckvidd på ca 400 km. Företaget har nyligen fått en beställning på 100 flygplan av den här typen från amerikanska United Airlines.  Bakom dagens arrangemang stod förutom flygplatsen även bl a Kalmar Energi, Kalmar Science Park och Grönt Flyg.

Intressant är att samtliga flyg som hittills i år tankat i Kalmar har fått sitt bränsle uppblandat med fossilfritt bränsle med 34%. Värt att jämföras med samtliga EU:s flygningar har blandats upp med 0,05% fossilfritt bränsle så i Kalmar ligger vi långt före många andra städer men har fortfarande en bit kvar till målet att 2030 vara helt fossilfria. Inte bara bränslet utan även driften av flygplatsen. Ronny Lindberg, VD Kalmar Öland Airport, driver deras omställning till hållbart flygande och berättade att de gärna hjälper företag att utforma sin resepolicy för att reducera fossila utsläpp på sina anställdas resor.

Johan Persson berättade om att man nyss beslutat om en ny juridisk linje på LNU med planerad start 2026. Syftet är att man ser ett ökat behov av jurister då EU:s lagstiftning allt mer påverkar den svenska lagstiftningen men även att kunna hantera snabbare häktningsförhandlingar och advokater till domstolarna pga ökad kriminalitet. Man kommer att ge utbildningen en anpassning efter behovet som finns regionalt.

Från LNU vill man knyta starkare band med näringslivet och därför kommer universitetet starta en arena med öppet hus där man på ett antal torsdagar under avslappnade former kommer kunna träffa både studenter och lärare. Mer information kommer nästa vecka. Kul initiativ!

Arbetsförmedlingen berättade att man i Kalmar har en arbetslöshet på 6,9% ( aug) vilket är en minskning med 1% från förra året. Sannolikt kommer den siffran att minska ytterligare nu när samhället drar igång igen.

Fakta kring Näringslivsrådet:


Kalmar kommuns näringslivsråd är en plattform och samverkansforum mellan Kalmar kommun, näringsidkare, Linnékåren och Linnéuniversitetet i  syfte att utveckla Kalmar 
Kalmar är en universitetsstad i expansion och vi arbetar tillsammans för att främja bättre företags- och universitetsklimat.

Vid pennan,

Rickard Swärd